Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Céklareceptek az egészséges életmód jegyében

2013.01.02

1 Cékla-répa-alma saláta

 

Nagy lyukú reszelőn reszelj le 1 nyers céklát, 1 répát és 1 almát, kissé sózd meg. A dresszing: 2-3 evőkanál tejfölben elkevert 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál reszelt torma és 2-3 gerezd zúzott fokhagyma.

 

-Díszítheted friss petrezselyemlevelekkel. Nagyon egészséges étel.

 

2 Céklasaláta kefirrel és almával

 

60 dkg főtt, hámozott céklát 20 dkg nyers, hámozott almát vágj fel kockákra.

2 dl kefirbe keverj reszelt tormát, kevés sót és keverd össze a céklával.

 

-Egyszerű, könnyű kis saláta.

 

3 Almás céklasaláta

 

2 db reszelt, nyers céklát keverj el 4 db reszelt almával. Ízesítsd őrölt köménnyel, citromlével, kanálnyi olíva olajjal, sóval, kevés mézzel, ecetes tormával. Szórd meg friss bazsalikom, vagy petrezselyemlevéllel.

 

-teljes szín kavalkád egy tányéronJ

 

4 Cékla mustármártással

 

3 db főtt céklát vágj apró kockákra. Egy másik tálban keverj össze 4 evőkanál tejfölt, 2 teáskanál mustárt, 1 teáskanál citromlevet, 2 db felkockázott kemény tojást, sót és borsot. Öntsd rá a céklára és szórd zöldpetrezselyemmel.

 

5 Céklasaláta párizsival

 

60 dkg céklát főzz meg, és vágd apró kockákra. Keverd össze 1 db hámozott, kockákra vágott almával, 1 fej felkarikázott hagymával és 30 dkg darabokra kockára vágott sonkával. Adj hozzá finomra vágott kaprot, sót, borsot. Öntsd nyakon egy kis borecettel, majd pihentesd 1-2 óra hosszáig.

 

-Akár egytálételként is megállja a helyét.

 

6 Pikáns céklasaláta

 

1 dl olíva olajjal, 3 evőkanál ketchuppal, 1 citrom levével, 1 dkg sóval 2 kávéskanál borsikafűvel, fél csomó finomra vágott snidlinggel, petrezselyem zölddel, és ízlés szerint mézzel készíts dresszinget. Mindeközben főzz meg 80 dkg céklát, tisztítsd meg és kockázd fel. Öntsd rá a dresszinget, és hűtve tálald.

 

7 Majonézes cékla

 

1 kg céklát hámozz meg, majd sós vízben főzd puhára. Szűrd le és vágd apró csíkokra. Cukros, ecetes lében hagyd kihűlni, utána szűrd le. 2 dl kefirt majonézzel keverj össze, majd rakjál bele 1 kis fej reszelt vöröshagymát, és végül az egészet keverd össze a céklával.

 

8 Különleges céklasaláta

 

1 kg céklát héjában főzz meg, és hántsd le a héját. Vágd újnyi hosszú, vékony szeletekre. Tálba téve sózd és borsozzuk meg. 4 dl joghurttal öntsd nyakon, amibe törj fokhagymát, őrölt borsot és egy kis köményt. Ízesítsd friss citromnak a levével.

 

9 Nyersen készült céklasaláta zöldségekkel

 

6 db céklát, 1 db fekete retket, 1 db kisebb zellert, 2 db sárgarépát, 4 db krumplit közepes lyukú reszelõn reszelj le. Citromlével és mézzel ízesítsd, és szórd meg friss petrezselyemmel.

-A legjobb természetes vitaminforrás.

 

10 Üdítõ céklaleves

 

Hozzávalók: 2 dl ecetes-tormás céklasaláta a levével együtt, 5 dl kefir vagy joghurt, 5 dkg finomra darált dió, 1 alma, 1 csokor petrezselyem zöld, édesítőszer, só.

 

Elkészítés: A céklasalátát (levével) és a megtisztított almát bátran turmixold össze. Önts hozzá kefirt, keverd bele a vagdalt petrezselyem zöld és a dió felét. Ízlés szerint édesítsd, sózd. Tálaláskor tehetsz hozzá jégkockát, a tetejét megszórhatod a maradék petrezselyem zölddel és dióval.

 

11 Céklapuding

 

Hozzávalók: 60 dkg cékla, 4 dkg vaj, 1 közepes fej lilahagyma, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió, fél citrom, 3 tojás.

 

Elkészítés: A céklát mosd meg, főzd puhára, majd hántsd le a héját. Egy evőkanálnyi vajon piríts vékony szeletekre vágott lilahagymát, és add hozzá a szeletekre vágott céklát. Néhány percig párold őket együtt, azután öntsd fel a tejszínnel, és főzd további 10 percig. Rövid ideig hagyd hűlni, sóval, borssal, köménymaggal, szerecsendióval, citromlével ízesítsd, add hozzá a tojásokat, majd turmixold össze, és vajjal kikent csészékbe vagy tortaformába töltsd bele. Vízfürdőbe állítva (Magas szélű tepsibe tölts kétujjnyi meleg vizet, és az ebbe állított csészéket vagy pudingformákat zsírpapírral vagy vajazott papírral válaszd el.) Gőzöld őket 110 fokos sütőben egy órán át.

 

- Selymes mártásokkal, pl. sajtmártás, hollandi mártás - előételként, grillezett húsokhoz körítésként kifejezetten ideális.

 

12 Céklasaláta télire

 

Hozzávalók: 3 kg cékla (lehetõleg hosszúkás, bíborhengerfajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál õrölt köménymag, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor, só ízlés szerint.

 

Elkészítés: A céklákat alaposan tisztítsd meg. Mély, nagyméretû sütő tepsibe tedd egymás mellé és alufóliával szorosan fedd be őket. Forró sütőben párold őket majdnem puhára. Még melegen hámozd meg, és az almareszelõ legdurvább fokán reszeld le. A közben meghámozott és lereszelt tormával és a megtisztított, felmetélt fokhagymagerezdekkel soronként rakd üvegekbe. A készíts salátalevet: forralj fel vízben ecetet, cukrot, sót, köménymagot. Öntsd le vele a salátát. A forró üvegeket azonnal kösd le, és száraz gőzben hagyd kihűlni. (Az "ágyban, párnák közt" változat helyett javaslom, hogy a bebugyolált üvegeket rakd hűtőtáskába, mert sokkal jobban szigetel.)

 

13 Céklasaláta télire, másképpen

 

A céklagumókat jól mosd meg, és meleg vízbe téve, lefedve főzd puhára. A főzővizet öntsd le, a céklát pucold meg, és vágd vékony szeletekre. Közben készíts a szokásostól kissé savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld.

 

Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé készítéséhez.

 

 

 Beküldő: Havas Éva